Elkaphatod-e a koronavírust a Kínából rendelt csomagodon keresztül?

Elkaphatod-e a koronavírust a Kínából vásárolt, Magyarországra küldött árukon keresztül?

Biztosan te is hallottál már arról, hogy egy új, igencsak veszélyes járvány, az úgynevezett koronavírus szedi áldozatait elsősorban Kínában. Joggal vetődhet fel így benned is a kérdés, hogy “Oké, hogy Kína nem a szomszédban van, de elkaphatom-e a koronavírust a Kínából érkezett csomagomon keresztül?”

NEM KAPHATOD EL!

Legalábbis nagyon-nagyon-nagyon kicsi az esélye, hiszen habár néhány betegség terjedhet olyan felületeken, amire ráköhögnek, rátüsszentenek (rosszabb esetben ráköpnek, vagy egyéb gusztustalanságot csinálnak vele), a hideg vírusok (amilyen a koronavírus is) kevesebb, mint 24 órán keresztül képesek életben maradni az emberi szervezeten kívül. Emiatt nem igazán kell félned Magyarországon attól, hogy koronavírussal fertőzött csomagot kapsz.

Napról-napra egyre többet derítenek ki a világ tudósai erről a csúnya, rossz kis betegségről, így azt már biztosra állítják, hogy a koronavírust csak úgy kaphatnád el, ha közvetlen kapcsolatba kerülnél egy fertőzött emberrel.

Christopher Lee, a Sungai Buloh Kórház orvosa szerint a Kínából rendelt összes csomag minimum 24 órát utazik, míg eléri a rendeltetési helyét. Lee elmondta, hogy a koronavírus olyan száraz felületeken, mint például műanyag, csak néhány órán keresztül élhet.

További biztosítékot jelenthet számunkra az is, hogy a kínai kikötőkben fokozott előírások mellett pakolják az árukat a szállító hajókra.

Egy Huanggangi kikötő tisztviselője szerint a konténereket permetezik, a hajózószemélyzetet pedig arra utasítják, hogy maradjon a fedélzeten, míg a vámmunkásokat felkérik, hogy mindig viseljenek maszkot.

Wuhan városából -ahonnan a vírus kiindult- a szállítás már szünetel, de a többi kikötőt is lezárják, ha tovább terjed a kór.

Szóval a lényeg, hogy nincs para, nem kell izgulni. Legrosszabb esetben a lezárt kikötők miatt kicsit késve érkezik meg a megrendelt csomagod.

 

UPDATE: A legújabb hírek szerint akár 2-3 napig is élhet a vírus tárgyak felületén.

Még szerencse, hogy nekünk még több ezer termék van raktáron tavalyról 🙂

...vagy csak mondd el a véleményed