Elkaphatod-e a koronavírust a Kínából rendelt csomagodon keresztül?

Biztosan te is hallottál már arról, hogy egy új, igencsak veszélyes járvány, az úgynevezett koronavírus szedi áldozatait elsősorban Kínában. Joggal vetődhet fel így benned is a kérdés, hogy “Oké, hogy Kína nem a szomszédban van, de elkaphatom-e a koronavírust a Kínából érkezett csomagomon keresztül?”

Csongor / blogcsászár

NEM KAPHATOD EL!

Legalábbis nagyon-nagyon-nagyon kicsi az esélye, hiszen habár néhány betegség terjedhet olyan felületeken, amire ráköhögnek, rátüsszentenek (rosszabb esetben ráköpnek, vagy egyéb gusztustalanságot csinálnak vele), a hideg vírusok (amilyen a koronavírus is) kevesebb, mint 24 órán keresztül képesek életben maradni az emberi szervezeten kívül. Emiatt nem igazán kell félned Magyarországon attól, hogy koronavírussal fertőzött csomagot kapsz.

Napról-napra egyre többet derítenek ki a világ tudósai erről a csúnya, rossz kis betegségről, így azt már biztosra állítják, hogy a koronavírust csak úgy kaphatnád el, ha közvetlen kapcsolatba kerülnél egy fertőzött emberrel.

Christopher Lee, a Sungai Buloh Kórház orvosa szerint a Kínából rendelt összes csomag minimum 24 órát utazik, míg eléri a rendeltetési helyét. Lee elmondta, hogy a koronavírus olyan száraz felületeken, mint például műanyag, csak néhány órán keresztül élhet.

További biztosítékot jelenthet számunkra az is, hogy a kínai kikötőkben fokozott előírások mellett pakolják az árukat a szállító hajókra.

Egy Huanggangi kikötő tisztviselője szerint a konténereket permetezik, a hajózószemélyzetet pedig arra utasítják, hogy maradjon a fedélzeten, míg a vámmunkásokat felkérik, hogy mindig viseljenek maszkot.

Wuhan városából -ahonnan a vírus kiindult- a szállítás már szünetel, de a többi kikötőt is lezárják, ha tovább terjed a kór.

Szóval a lényeg, hogy nincs para, nem kell izgulni. Legrosszabb esetben a lezárt kikötők miatt kicsit késve érkezik meg a megrendelt csomagod.

 

UPDATE: A legújabb hírek szerint akár 2-3 napig is élhet a vírus tárgyak felületén.

Még szerencse, hogy nekünk még több ezer termék van raktáron tavalyról 🙂

...vagy csak mondd el a véleményed