Xiaomi AirDots Pro kontra Redmi AirDots: Ár-Érték királyok csatája

Xiaomi AirDots Pro kontra Xiaomi Redmi AirDots Okoscucc Blog

Nem vagy könnyű helyzetben, mivel mind a kettő kis vezetéknélküli fülhallgató a Xiaomi-tól nagyon ütősre sikeredett. Azért ne izgulj, ebben a cikkben segítünk neked meghozni ezt a nehéz döntést…

Dizájn: AirDots Pro, vagy a Redmi AirDots a szebb?

Erre azért nehéz így válaszolni, mert a szépség elég relatív fogalom. Valakinek a szőke, valakinek a barna, egyeseknek az AirDots Pro, másoknak a Redmi AirDots. Egyszóval a kinézet elemzésébe annyira nem mennénk itt bele, mi csak objektíven vázoljuk a tényeket. Azt viszont szakavatott, szakértő, szakmai szemmel meg tudjuk nektek állapítani róluk, hogy az AirDots Pro fehér, míg a Redmi AirDots fekete.

Amik még viszont tények:
Ha számodra fontos a súly és inkább a kicsi, vékony dolgokra buksz, akkor a Redmi most szerzett egy piros pontot a szemedben. Rendkívül könnyű súlyával és kicsi, elliptikus alakú töltőtokkal rendelkezik, így könnyedén belefér a zsebedbe is (még a teló, kulcscsomó kombó mellé is). A tok kiváló minőségű műanyagból készült és mágneses megoldással óvja a fülhallgatódat.
Maguk a füldugók is rendkívül könnyűek és kis méretűek, így van rá esély, hogy hosszú órákra is a füledben felejted őket. 

Az AirDots Pro kinézete teljesen más. Ha gonoszok akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy egész egyszerűen lopták az Apple AirPods dizájnját és nevét, de mivel mi kedvesek vagyunk, ezért csak úgy fogalmazunk, hogy ihletett merítettek tőlük.
Ráadásul az AirDots Pro tokjának is olyan “alma íze van”, csoda is, hogy az Apple nem akadt ki ezen túlságosan. A szilikon füldugó viszont rendkívül jól szűri meg a háttérzajokat, hallhatóan jobban mint a Redmi esetében.
Ha nem igazán szereted az egyesek szerint kicsit viccesen mutató hosszú szárat, akkor itt nálad megint a Redmi kapott egy pontot, mivel az Airdots Pro fülesének van egy feltűnő szárhosszabbítása.

Hangminőség és irányítás

A vezetéknélküli fülhallgatók általában nem az elérhető legjobb hangzást biztosítják (a fizikailag kisebb membrán miatt), de nem is erre vannak tervezve. A legfontosabb szempont ezeknél a gubancmentes készülékek tervezésénél a kényelem volt. Ezt észben tartva kijelenthető, hogy az AirDots Pro és a Redmi is olyan “jóvanazúgy” hangzásvilággal rendelkezik, de ha nem Mozart és Sting szerelemgyereke vagy, akkor lehet fel se fog tűnni neked. Az AirDots Pro-nál nekünk az tűnt fel, hogy észrevehetően jobban szól a basszus. A füldugó csodálatos kialakítása pedig olyan szintű hangszigetelést (főleg az Airdots Pro esetében) tesz lehetővé, ami ebben az árkategóriában lenyűgöző.

Habár a füledbe érkező hang minősége a két készülék esetében nagyon hasonló, a mikrofon hangminőségében jelentős különbség mutatkozik. Ez főleg azok számára lehet fontos, akik sok telefonhívást bonyolítanának le egy ilyen vezetéknélküli fülhallgatóval. Most már érthető miért van az AirDots Pro-nak hosszú szára: Így jobban hallja mit is mondasz. Ennek főleg egy zajos városban lehet jelentősége.

A másik fontos különbség a vezérlésben mutatkozik. A Redmi-t egy gomb segítségével tudod irányítani, míg az AirDots Pro-nak érintésvezérlője van, amivel két érintéssel megállítod/elindítod a Despacito-t, szóval elég kényelmes megoldást kínál számodra. Ennek a hátulütője viszont, hogy sokszor véletlenül nyomod el a zenét, miközben te csak megigazítanád a szerkezetet a füledben.

Akkumulátor élettartam és csatlakoztatás

A Redmi AirDots és a telefonod Bluetooth 5.0-val csatlakozik egymáshoz automatikusan abban a pillanatban, amikor kiveszed a fülhallgatót a tokjából. Az aksi is jól bírja, hiszen ha mind a kettő fülest használod, 4 órán keresztül tudod ismételni a Korda György és Balázs Klári-t, de ha csak az egyiket használod, akkor 5 órát is simán kibír. Ha a tok is fel van töltve, akkor az még kb 3-szor, 4-szer is újra tudja neked tölteni a füleseidet, így bruttó 12 óráig tudod használni mielőtt teljesen lemerülne. A töltőkábel micro USB végű és bármilyen USB töltő adapterrel kompatibilis.
Az AirDots Pro-hoz már USB-C port jár. Igaz itt Bluetooth 4.2-es csak a kapcsolat, viszont az akksi élettartama lenyűgöző! 10 órányi hallgatási időt ígér, ami szinte egyedülálló a piacon. Ha pedig lemerülne a készülék, mindössze 1 óra alatt teljesen újra lehet tölteni .

Mind a kettő vezetéknélküli fülest iszonyatosan könnyű párosítani annak ellenére, hogy erre nem gyártottak külön alkalmazást, Csak be kell lépned a telód Bluetooth keresésébe és ki kell választanod a fülesed a listából, ha pedig egyszer már megtetted ezt a folyamatot, többé nem kell eljátszanod. Amikor kiveszed a fülest a tokjából, már csatlakozik is a telefonodra automatikusan.

Összegzés

Az AirDots Pro mikrofonjának jobb a minősége, USB-C porttal rendelkezik, jobb az akkumulátorának az élettartama, digitális jelfeldolgozáson alapuló zajszűréssel rendelkezik, miközben jobban dübörög a basszus is nála. Az ára egy hangyányival drágább, viszont összképet tekintve még így is nevetségesen olcsó. Ennek ellenére a Redmi AirDots-szal sem jársz rosszul. Kevésbé feltűnő a füledben és minőségben is közel van a nagytesóhoz, viszont ha hajlandó vagy egy sima vacsora helyett egy elegáns vacsora és közepes minőségű bor árát rákölteni, és szeretnéd megmutatni hogy mi lóg a füledből, akkor mi az Airdots Pro-t javasoljuk számodra. Az Apple AirPods nem sokkal szól jobban, mégis jóval többet kérnek érte.

...vagy csak mondd el a véleményed