Huawei Honor Band 5: Kell ennél több?

Huawei Honor Band beüzemelési útmutató

Az olcsó aktivitásmérők piacán erős a verseny a csuklódon lévő helyért. A Xiaomi Mi Band 4 legalábbis biztosan nem örült a nagy rivális, a Huawei Honor Band 5 érkezésének. Nézzük hát meg alaposan, mit is tud ez a kis “kézenfekvő” okosság…

Ha te nem egy élsportoló vagy, aki az egészségének és aktivitásának minden egyes aspektusát monitorozni akarja, viszont fontos számodra, hogy olcsón és relatíve pontosan tudj meg fontos információkat szervezeted működéséről, akkor a Honor Band 5 neked készült. Hidd el, ez a kis aktivitásmérő HONOR-álni (badumts) fogja, ha őt választod.

A dizájn

A Band 5 kinézetre nagyon hasonlít az előző verziójára, a Band 4-re. Ami azt illeti, szinte szakértő szemmel kell nézni ahhoz, hogy különbséget tegyünk köztük. Olyan vékony, mint egy anorexiás topmodell, ráadásul még a szilikonból készült pánt is segít ezt a hasonlatot jobban magunkénak érezni. A 43 x 17,2 x 11,5 milliméteres kialakítása és a 22,7 grammos súlya és a csuklónkhoz gyengéden simuló teste összességében egy kényelmes viseletet eredményez. Pár óra után észre sem vesszük, hogy rajtunk van, arról nem is beszélve, hogy a csatos megoldás miatt a kézről sem esik le szinte soha.
A Band 5 háromféle színnel van jelen a piacon: fekete, tengerészkék és rózsaszín. A hozzá tartozó gyári szíjon kívül természetesen elég színes kínálatból lehet válogatni ITT.

Ennyi pénzért senki sem lepődött volna meg, ha a Honor Band 5 egy sima OLED kijelzővel lép az aktivitásmérés színpadára, viszont hatalmas meglepetésre egy 0,95 hüvelykes Full Color AMOLED kijelzővel érkezett. Emiatt,, és a 120×240 pixeles felbontása miatt, még közvetlen napfényben is könnyedén leolvashatjuk az adatokat az érintőkijelzőjéről, ami értesítéseket, üzeneteket is képes megjeleníteni. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem ez a termék fő funkciója, ezért ezeket az üzeneteket nem a legkönnyebb végigolvasni az aktivitásmérőn, a jobbra-balra csúsztatásokat pedig akkor érzékeli biztosan, ha a készülék széléről indítjuk el a mozdulatot.

Ez a kis gyöngyszem egészen 50 méterig teljesen vízálló, tehát a tus alatt, uszodában, tengerben is magadon hagyhatod. A 100mAh-s akkumulátor papíron -szerényen használva- 14 nap használati időt ígér, bár intenzívebb nyomkodás esetén a realitás valahol egy hét környékén van.

Aktivitásmérés, fit-tech

A Honor Band 5 tudja az összes alap tulajdonságot, amit egy aktivitásmérőnek tudnia kell. Egyetlen érintéssel elindíthatjuk a lépésszámlálóját, a kijelzőn lefele csúsztatva ujjunkat pedig már benne is vagyunk abban a menüben, ahol megnézhetjük a soha nem pihenő, TruSeen 3.0 pulzusmérések eredményét, vagy elemzést kaphatunk arról, hogy hogyan alszunk mostanában. Ugyanitt választhatjuk ki, hogy éppen milyen gyakorlat mérését szeretnénk elindítani. A futók számára szinte elengedhetetlen az, hogy a készülék tudjon megtett távolságot is mérni. Mivel azonban a Band 5-ben nincs beépített GPS, ezért erre a feladatra a telefonod GPS-ét fogja használni, ami viszont a mobilod gyors lemerülését segíti elő. Úszók számára jó hír, hogy a beépített 6 tengelyű elmozdulás-szenzor felismeri a négy fő úszásmódot (mell, hát, gyors, pillangó), méri a sebességet, távot, az elégetett kalóriákat és kiszámítja a SWOLF pontszámot.

Összesen 10 féle sportmódot van lehetőségünk mérni: futás, beltéri futás, séta, beltéri séta, kerékpározás, spinning, úszás, szabad edzés, evezés, elliptikus tréner.
A legújabb, 2019 októberében érkezett frissítés pedig lehetővé teszi a véroxigénszintünk mérését is.

Okosóra funkciók

A Honor Band 5 Bluetooth 5.0-val kapcsolódik a telefonodhoz, aminek minimum egy Android 4.4-es, vagy egy iOS 9.0-s operációs rendszerrel kell rendelkeznie. Az aktivitásmérők általában rendelkeznek saját applikációval, így nem meglepő, hogy a Band 5-höz is készített a Huawei egy appot. Ez lett a Huawei Health app, ami letölthető Google Play áruházból, vagy Apple Store-ból. A rivális termékekhez tartozó applikációkkalösszehasonlítva a Health App sajnos kevés funkciója miatt hátrányban van a versenytársaihoz képest, de legalább játékosan gyűjtheted magadnak egy jó edzés után a virtuális díjakat és elismeréseket. Ha valaki szereti a stílusos, vagy vicces óraszámlapokat, akkor megnyugodhat, hiszen rengeteg különböző óraszámlap közül választhatja ki a hozzá leginkább illőt.
Ha pedig valaki írt neked Facebookon, Instán, SMS- kaptál, vagy éppen hív valaki, akkor az aktivitásmérődön keresztül ezeket is látod, sőt a bejövő hívást némítani is tudod anélkül, hogy a telefonodhoz kellene nyúlnod.
A teljesség igénye nélkül egy almenüben találhatunk stoppert, időzítőt, és “hova raktam a telefonomat?” funkciót. A csoportképről sem fogsz lemaradni, hiszen a mobilod kameráját a távoli kioldóval is tudod vezérelni.

Összegzés

A Honor Band 5-ben megvan minden, amit egy sportkedvelő ember az első aktivitásmérőjétől elvár. Nem kell bankot robbantania annak, aki hozzá szeretne jutni ehhez a kis gyöngyszemhez, hiszen kifejezetten olcsó. Az ára viszont ne tévesszen meg senkit, hiszen ezért a kevés pénzért is egy nagyszerű terméket kaphatunk, ami a szuper külső megjelenése mellett könnyű súlyt és kényelmes viseletet ígér. Kimagasló és pontos a pulzusmérésben és részletesen követi és elemzi alvásunk minőségét, mennyiségét, az új frissítéssel pedig kategóriájában egyedüliként véroxigénszintet is tud mérni.
Azt viszont hozzá kell tenni, hogy van még hova fejlődnie, hiszen a hozzá tartozó applikáció nem nyerné el a “legjobb szoftver a világon” díjat, de talán a Honor Band 6-ot már nevezhetjük majd bajnoknak a saját árkategóriájában. A beépített GPS hiánya pedig némi fejfájást okozhat azok számára akik futásaik eredményét és távolságát részletesen szeretik dokumentálni.

Pro:

Olcsó, de jó ár-érték arány

Egyszerű kezelhetőség

Könnyű súly, kényelmes viselet

Egy töltéssel akár 14 napig is bírja az akkumulátora (intenzív használattal 7 nap körül)

Kitűnő pulzusmérő és alvásfigyelő funkció

Véroxigénszint mérő funkció az új frissítéssel

Vízálló

Kontra:

Nincs beépített GPS

A Huawei Health app még fejlesztésre szorul

Az érintőkijelzője nem a legérzékenyebb

...vagy csak mondd el a véleményed