Aktivitásmérés, egészséges életmód: Mit tud a Mi Fit Applikáció? 1. rész

Egy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk a Xiaomi egyik legsikeresebb aktivitásmérőjét, a Mi Band 4-et és vele együtt a Mi Band szériák evolúcióját. Ez mind szép és jó, de mégis mi értelme van egy aktivitásmérőnek jól megtervezett szoftver nélkül? Ha a Mi Band készülékek a test, akkor a Xiaomi Mi Fit applikációja a lélek szerepét tölti be az egészséges és fitt jövőképedben.

Habár a Mi Band 3-nak és a Mi Band 4-nek már van kijelzője, a funkciók és az eredmények részletezése javarészt a Mi Fit app-ben érhető el. Lássuk hát picit közelebbről ezt a fitnesz alkalmazást.

A Mi Fit applikáció telepítése és párosítása

Mindegy milyen okostelefonod van, a Mi Fit gondtalanul elfut rajta, ha legalább egy Bluetooth 4.0-s kapcsolatra képes és Android 4.4, illetve iOS 8 vagy újabb operációs rendszerrel rendelkezik. 

Legelső lépésként le kell töltened az applikációt Google Play áruházból, vagy Apple Store-ból. Ha esetleg valamiért antipatikusnak találod a Mi Fit alkalmazást és az jár most a fejedben, hogy te bizony le nem töltöd ezt az app-et, akkor el kell keserítselek, mert nincs sok más lehetőséged. Létezik egy Gadgetbridge nevezetű nyílt-forráskódú konkurens applikáció, ami azt ígéri, hogy úgy csatlakozhatsz az aktivitásmérődre, hogy biztosan nem továbbítja az adataidat sehova. Rápróbálhatsz erre is, de ne feledd a bölcs mondást: “Ha nem eredeti applikációval kötöd össze az aktivitásmérődet, ne várj sokat!” Ez majd jusson eszedbe, ha nem tudod a frissítéseket telepíteni, vagy csak egyszerűen összeomlik az egész.

Most, hogy a telepítésen és a csatlakoztatáson túl vagyunk, lássuk mit is tud ez a nagyon egyszerű, de hihetetlenül hasznos fitnesz app valójában.

Mire jó a Mi Fit igazából?

A Mi Fit három fő “fül”-ből áll: Edzés, Barátok és Profil.

Profil

Ha már a bevezetőben embertani hasonlattal éltem, akkor a Profil fül a Mi Fit agya. Itt található minden applikáció- és eszközbeállítás, azaz innen tudod módosítani az aktivitásmérőd számlapját, itt állíthatsz be magadnak ébresztőt és eseményértesítőt, és csak itt tudod frissíteni a Mi Band készülékedhez a firmware-t. Ha ez még nem lenne elég, van benne Mi Band keresése funkció is, ami megrezegteti a Mi Band készülékedet távolról is.

Barátok

Létezik egy szolgáltatás a Mi Fit-ben amiről nem sokan tudnak. Te például tudtad, hogy ha egy barátodnak is meg van az applikáció, akkor az app-en belül is kapcsolatba léphettek egymással, megoszthatjátok egymással a tevékenység és alvásadataitokat? Gondolj bele: Egy barátoddal elhatározzátok, hogy elkezdtek mozgásban gazdag életmódot folytatni. Egy vacsora áráért vesztek egy-egy Mi Band 4-et, ingyenesen letöltitek a telefonotokra a Mi Fit alkalmazást, majd ellenőrizhetitek a másikat, hogy betartja-e az előre megbeszélt fitnesz-célokat. Így nehezebb elsunnyogni a napi edzést, ezáltal nagyobb eséllyel éritek el céljaitokat!

Most jön a vicces része a dolognak: Ha látod, hogy a barátod nem úgy teljesít, ahogy kellene, akkor egyszerűen a “Nudge” funkcióval csesztetheted őt úgy, hogy a Mi Band aktivitásmérője elkezd rezegni és kap egy szivecskés értesítést arról, hogy te voltál az elkövető. Most, hogy már az összes jó humorérzékkel megáldott ember elrohant a webáruházunkba venni egy Mi Band 3-at, vagy egy Mi Band 4-et, beszélhetünk a “Barátok hozzáadása” részről:

5 féleképpen válhatsz valakivel baráttá:

-QR-kód beolvasása: Te olvasod be a telefonoddal a barátod QR kódját (nem kell ott lenned mellette, elküldheti neked képernyőfotóban is)

-QR-kódom: A barátod olvassa be a te QR-kódodat

-Barátok hozzáadása azonosítójuk alapján: elküldi neked az azonosítóját

-Barátok meghívása: Facebookon keresztül

-Üzenetek: applikáción belüli üzenetváltás is lehetséges

Edzés

Itt a bekezdés elején érdemes leszögezni, hogy a Mi Band árához mérten a legjobb tudásához híven igyekszik mérni a lépéseket, de vannak magasabb árfekvésű és precízebb eszközök is (pl.: a beépített GPS-szel rendelkező Huawei Band 4 Pro). Többször előfordult velem, hogy amíg aludtam, az aktivitásmérő szerint megtettem 20-30 lépést. Ez két dolgot jelenthet: 1.: Vagy alvajárás közben rabolom éjszakánként a hűtőszekrényt (ez megmagyarázná a kis pocakot is), vagy  2.: A Mi Band olyan kézmozdulatokat is lépésként érzékel, ami lehet pl.: párna megfordítása, fejvakarás, szúnyogcsapkodás, indokolatlan idegrángás.

Ezt követően úgy döntöttem kipróbálom azt, hogy elkezdek sétálni és magamban számolom a 100. lépésig, utána megnézem mennyit mért a Mi Band. Ezt megcsináltam 10-szer és azt vettem észre, hogy nagyjából 97%-os pontossággal mér. Azaz +/-3% eltérés lehet a valós lépésszámhoz képest.

Ez szerintem még tolerálható kereteken belül van, ennyi pénzért pedig csak ne panaszkodjuk, teljesen jó eredmény ez! Ráadásul a Mi Fit-en belül megnézheted a lépésszámlálód történetét, így elég jó képet kaphatsz arról, hogy hogyan változott időről-időre a teljesítményed.

Ha már szó volt az alvásról, ne gondold azt, hogy ilyenkor a Mi Band és a Mi Fit nem dolgozik. Az alváskövetés funkció nagyon hasonlít a lépésszámlálóhoz. Meglehetősen pontosan méri automatikusan, hogy mikor, mennyit és milyen minőségben jártál az álomvilágban. Néha előfordult velem, hogy bealudtam kedvenc sorozatom (nem a Barátok Közt) nézése közben és másnap nem tudtam pontosan hol tartottam, mielőtt az álommanó megpuszilt. Ekkor megnyitottam a Mi Fit alkalmazást, ami megmutatta nekem mikor aludtam el. Böngésző előzményekből kikerestem mikor indítottam el a sorozatot, onnan pedig ki tudtam számolni egyszerű összeadás-kivonással, hogy hol tartottam pontosan és meglepődve tapasztaltam, hogy 1-2 perces pontossággal be tudtam határolni, hogy hol hagytam félbe. Fontos megemlíteni, hogy a Mi Band szériák csak az éjszakai alvást mérik, ha nappal sziesztázol pár órácskát, az alváskövetés nem indul el automatikusan.

A Mi Fit alkalmazásból négy különböző alap sporttevékenység mérését tudod vezérelni: Szabadtéri futás, Futópadon futás, Szabadtéri kerékpározás és Sétálás, viszont az, hogy összesen hány sportmódot képes mérni, az az adott aktivitásmérőn, vagy okosórán múlik (attól függ h a csatlakoztatott eszköz mit tud). Minden amit a kompatibilis eszközök mérnek (A Xiaomi aktivitásmérői és Amazfit okosórái) megjelenik a Mi Fitben szinkronizálás után​. Mi Band 4 aktivitásmérővel használva például még képes Úszást és Konditermi edzést is mérni, csak ezeknek a mérését az aktivitásmérőn kell elindítanod. Habár a Mi Band szériákba (eddig még) nem építettek GPS-t, a telefonod GPS-ét használva képes mérni a megtett távolságot (és az idővel összevetve a sebességed) az olyan sporttevékenységeknél, mint például a szabadtéri futás, vagy kerékpározás. (Ezekről a következő cikkben részletesen beszámolunk.)

A Mi Band-et be tudod állítani úgy, hogy folyamatosan mérje a pulzusod (ha nem akarod, hogy sokkal gyorsabban lemerüljön, kapcsold ki ezt a funkciót), szóval amint befejezted az edzést, az átlagos pulzusszámodat is megkapod az app-en belül.

Ezeken felül további olyan apró, de hasznos funkciókat is találhatsz az alkalmazásban, mint az Ébresztőóra, Időjárás előrejelzés, Egyensúly mérés, Testtömegindex (a testamagasságod, testzsírod, víztartalmad, izomzatod és egyéb, eszköz által mért adatokból állít elő egy pontszámot, ami segít abban, hogy normális étrendet és edzéstervet készíthess).

Okoscucc Blog Mi Fit alkalmazás

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a Mi Fit alkalmazás nélkülözhetetlen párja a Mi Band aktivitásmérőknek. A lépés- és alváskövetés teljesen korrekten méri testünk munkafolyamatait, megtalálható benne minden olyan alapfunkció, mint a pulzusmérés, értesítések és riasztások. Ha pedig csak futni, vagy biciklizni szoktál, nem is feltétlenül kell neked ennél több, viszont ha komolyabban sportolsz, vagy szeretnél még ennél is pontosabb és részletesebb eredményeket kapni szervezetet állapotáról és annak változásairól, érdemes lehet egy picit több pénzt invesztálnod az aktivitásmérésbe és beszerezni valami felsőbb kategóriás aktivitásmérőt, vagy okosórát (például egy Honor MagicWatch 2-t, vagy egy Amazfit GTR Lite-ot)

Csongor / blogcsászár

Terjeszd az igét,...

...vagy csak mondd el a véleményed